מס הכנסה הוא מס הנגבה מכל אזרח בגין הכנסתו מכל מקור, בין אם מעבודה, הכנסה משכירות, הכנסה מעסק וכדומה. מס ההכנסה בישראל הינו פרוגרסיבי ומשולם באחוזים לפי גובה ההכנסה (מדרגות מס). מס הכנסה נוגס בהכנסתם של כולם, ברמה כזו או אחרת – אך ישנם כאלה שזכאים לפטור ממס הכנסה, וייתכן שאפילו אין יודעים זאת. רוצים לבדוק האם אתם זכאים? המשיכו לקרוא.
פטור ממס הכנסה
אז ראשית, כאמור כן קיים פטור ממס הכנסה. הפטור נוגע לאנשים אשר סובלים מבעיה רפואית, בגינה הם עשויים להיות פטורים ממס הכנסה. יש לציין כי הפטור חל על מי שההכנסה השנתית שלו נמוכה מ-409,000 ₪.
כמו כן, ניתן לקבל החזר מס על פטור למי שהיה זכאי לו אך לא נהנה ממנו בפועל, באופן רטרואקטיבי – עד 7 שנים בלבד. לכן, במידה שתמצאו שאתם עשויים להיות זכאים, כדאי לפעול בהקדם על מנת לקבל את הפטור על הזמן האבוד כמה שיותר אחורה.
למי הפטור מגיע?
פטור ממס הכנסה ניתן כאמור לסובלים מבעיה רפואית ו/או לאנשים שנפגעו בתאונה ולמרות בעייתם הרפואית או פגיעתם הם ממשיכים לעבוד. לפטור לא זכאים כלל הסובלים מבעיה רפואית אלא רק מי שנקבעו לו 90% נכות לתקופה של משוקללת לצמיתות, או נכות זמנית של 185 ימים ומעלה; משמע, נכות שנקבעה 184 ימים או פחות, לא מזכה בפטור.
הפטור עשוי לחול על הכנסה מיגיעה אישית (עבודה) וכן על הכנסה שאינה מיגיעה אישית, למשל הכנסה משכירות בנכס.
יש לציין כי אנשים הסובלים מכמה נכויות מקבילות, תשוקלל נכותם המשולבת באמצעות שקלול של ביטוח לאומי שמביא לחישוב אחוזי נכות משוקללים. את אחוזי הנכות המשוקללים שלכם תוכלו לחשב באתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי, באמצעות מחשבון אחוזי נכות משוקללים ייעודי.
גם מי שלא נקבעו להם אחוזי הנכות מביטוח לאומי בשיעור המזכה בפטור ממס הכנסה, יכולים לפנות למס הכנסה בבקשה לבוא בפני וועדה רפואית של מס הכנסה אשר יש בסמכותה לקבוע זכאות לפטור.
התנאים לזכאות לפטור ממס הכנסה
סיכום התנאים לפטור באופן מסודר, כדלקמן:
- בעלי נכות רפואית לתקופה של 185 ימים או יותר, לרבות לצמיתות.
- שיעור אחוזי הנכות המשוקללת עולה על 90%.
- בעלי הכנסה חייבת במס באותה שנת המס בה היו זכאים לאחוזי הנכות בשיעור המזכה.
הקלה במס הכנסה
מי שנפגעו ונקבע להם בגין נכותם 75% נכות ומעלה אך פחות מ-90%, יהיו זכאי להקלות מס בקופות גמל.
סיכום
במאמר זה נסקרו התנאים לקבלת פטור ממס הכנסה, בגין נכות רפואית. במידה ואתם סובלים מבעיה רפואית אך עדיין ממשיכים לעבוד, כדאי שתבדקו האם הפטור מגיע לכם. ישנן גם חברות שעושות עבורכן את השירות ומבררות האם אתם זכאים לפטור, על מנת שלא תפלו בין הכיסאות בבירור עצמאי.